Maleyaniyi terk etmenin önemi

Sual: Kız kardeşim erkek kardeşimle tartıştı erkek kardeşim kız kardeşime vurdu Annem de kız kardeşimi kovdu. Sorunun sebebi ise erkek kardeşimin eşi. Kız kardeşim evli Annem onun ailesi hakkında laf söyledi. Bu sebepten dolayı bir kırgınlıkları var. Kız kardeşim şu an annemin yanına gelmiyor diye ona hakkını helal etmiyor. Kız kardeşimin eşi de izin vermiyor gelmesine, iki yıldır babam için Kur'ân okutuyoruz buna gelmiyor. Bu konu hakkında ne yapmam gerekiyor yanlışta mıyım...

Cevap: Aile içindeki bu huzursuzluğu düzeltmek istiyorsanız tarafların hepsi kendilerine İslam’ı ve Kur’ân-ı hakem seçip o ölçülere göre hareket etmelilerdir. Allah Resûlü olgun Müslümanı tarif buyururken “Maleyaniyi terk edip ahlakını güzelleştirendir.” buyurmuştur.

Sualinizden anlaşıldığına göre ortada iki türlü haksızlık görülmekte: Eniştenizin ve ailesinin gıybeti yapılarak kız kardeşiniz dövülerek evden kovulması. Bu ikisi se bir çeşit zulümdür. Annenizin kız kardeşinizden ve eşinin ailesinden özür dileyip helallik isteyip Allah’a tevbe etmesi gerekir. Ondan sonra taraflar arasında dostluk ve muhabbet inşallah yeniden oluşur. Bu haller oluşmadan kız kardeşinizin gelip gitmesi çok da makul değil.

Selam ve dua ile.